Hvordan skal mit bidløse hovedtøj sidde?

Det der med at skifte fra bid til bidløs kan nogle gange være en udfordring – og ikke nødvendigvis fordi det er svært at ride uden bid, men fordi det kan være svært at være sikker på at det bidløse hovedtøj sidder som det skal! But fear no more mere mortals! 😉 Her er nem guide til hvordan den bidløse skal sidde på hesten!

Hvor på næseryggen?
Det vigtigste med den bidløse, er at den sidder det rigtige sted på næseryggen. Dette er fordi vi nu styre ved at lægge pres på næseryggen. Derfor skal næstenryggen kunne bære det pres vi lægger i tøjlen.

Featured image

Den bidløse må hverken ligge for højt eller for lavt. Den skal ligge lige over der, hvor næsebenet slipper kraniet og bliver en tynd knogle spids. Dette er fordi man med meget høj pres kan brække denne knogle med en bidløs. (Dette er ikke noget, der ‘bare’ sker. Der skal rigtig meget pres til. Men man skal være på den sikre side, og den bidløse skal være en behagelig, smertefri oplevelse for hesten). Den bidløse skal altså ligge højere end den grønne streg. Dette sted findes nemt ved at tage to fingre på hver side af næseryggen og køre dem ned langs næseryggen – der hvor fingrene ‘smutter ind’ og de bløde næsebore begynder, begynder den grønne streg på min tegning. Altså skal den bidløse sidde over dette punkt på tegningen.

Så hvorfor ikke bare sætten den helt op til kindbenet?
Dette er fordi at kindbenet på hesten sidder ca. der hvor den blå markering er på tegningen. Og det lille hul inde i ringen? Det er der hvor nerverne kommer ud og fordeler sig rundt i dele af hestens ansigt. Det nytter altså ingen ting at vi sætter den bidløse helt der op, da det giver os stor risiko for at trykke på disse nerver, når vi rider. Så hvis man sætter sin bidløse mellem disse to punkter, så er man rigtig godt kørende!

Og husk, der skal altid kunne være to fingre på højkant på næseryggen under næsebånd – både til bidløse og på næsebånd på bidtrenser.
Dette er vigtig for ikke at klemme nerverne, ikke at klemme kinderne ind på hesten, så den bider hul i sig selv og for at sørge for, at hesten kan åbne munden for at synke spyt under ridning.

Det var en lidt hurtig snak om bidløse, heste kranier og nerver, så der er meget mere at nørde i, for dem af jer, der fik blod på tanden! Hvis der er noget I stadig er i tvivl om, så spørg, så laver jeg en ‘bidløs guide 2.0’ 😉

Og nårh ja, det obligatorisk bidløse billede af Charlie og jeg – jeg har endnu ikke fundet noget man ikke kan gøre i bidløs! 😉Featured image

Håber det har været en god jul – måske nogen har fået en bidløs i gave?Featured image

Advertisements

One thought on “Hvordan skal mit bidløse hovedtøj sidde?

  1. Kære Sara, Tak for din side. Jeg har lige udgivet bogen “De Kloge Dyr”, og vil lige nævne den herinde for dig, idet jeg tror den vil “være i din ånd”. Tak for dit gode indlæg om bidløs. Glædelig Jul. Kh Winnie Stubkjær Laursen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s