Hvad er forskellen på de forskellige bidløse?

Et af de meste stillede spørgsmål på mit sidste opslag, som omhandlede hvordan det bidløse hovedtøj skulle tilpasses til hestens hovedanatomi, var, hvad forskellen på de forskellige bidløse er.

Så her er en guide over de forskellige bidløse hovedtøjer. Det her er en overordnet guide, jeg er sikker på at der findes mange flere end dem jeg nævner her, og jeg ved at der findes en masse forskellige modeller inden for den forskellige slags. De forskellige bidløse er fremhævet med fed skrift så guiden er let at finde rundt i.
For at finde den rigtige bidløse til din hest, bør man tage højde for hestens temperament, vaner/tendenser samt hovedform – og forhåbentligt kan denne guide kan lede dig i den rigtige retning.

Generelt er der ikke et hovedtøj jeg vil fremhæve som bedre til nogen disciplin end et andet, da jeg er af den overbevisning, at det ikke er det enkelte hovedtøj der afgøre hvad hesten kan; men at alt kan opnås hvis man har fundet det hovedtøj som hest og rytter trives bedst med og anvender den rigtige træningen.

Tips og tricks:
Generel for alle bidløse er, at de alle kan have tendens til at bevæge sig rundt i hovedet på hesten, især hvis man er god til at overholde reglen om, at der skal kunne være to fingre på højkant på næseryggen (hvilket der altid skal 😉 ). Heldigvis er der masserer af tips og tricks til den slags! Mange laver en ekstra kæbe rem. Det har jeg også selv gjort og det kan være rigtig effektivt. Det kan være en bred elastik rem, omvendt pandebånd under hagen, gammel læder- strop osv. Nogle hovedtøjer er endda begyndt at producere en sådan ekstra rem. Dette  trækker kæbestykket rigtig godt væk fra øjnene og gør hele hovedtøjet mere stabilt. Nedenfor ses en korrekt tilpasset hackamore, men hjemmelavet ekstra kæberem.

Hackamore:
charlie bidløsEn hackamore er en af de mest brugte bidløse også i konkurrence spring klasser. Denne bruger til forskel fra andre bidløse vægtstangsprincippet, som gør, at de kg vi trækker med i hånden forøges med en faktor over næsenryggen og en anden over nakken. Jo længere stænger, jo mere forøger den tryk på næseryg og nakke. Desuden trækker hackamoren i en indadgående retning på hesten. Hackamoren er altså et bidløs med et meget tydeligt brems, og er derfor en god førstegang-bidløs for heste man er nervøs for løber hurtigere end rytteren ønsker.

Jeg råder altid kun til at man rider med soft-hackamore! Det er alle dem med korte stænger ( se billedet). Hackamoren findes i en masse udgaver og nogle har meget lange stænger (derved større pres ved mindre træk i tøjlen – vægstangsprincippet) og metalkæder der strammes rundt om hele mulen på hesten når man ligger et pres. Hvis man har brug for så skarpe midler for at få sin hest til at gøre hvad man ønsker, så skal man i min verden få undervisning og hjælp til ridningen, i stedet for at tage skarpere udstyr på.

Sidepull:
IMG_1624 Dette er en af de mest typiske bidløsehovedtøjer. Det er som regel let at forstå for hestene, da  den minder meget om håndteringen i grime fra jorden, og da den på logisk vis føre hesten i den  retning man vil, ved pres hen over næseryggen. Det er et nemt hovedtøj som ’førstegang-  bidløs’,  for de fleste heste.

Personligt synes jeg dette er det mest ’all-round’ hovedtøj og har lavet flere tilridninger i den.  Den er simpel og let forståelig for hesten og passer på mange heste. Jeg er glad for at den er  fleksibel i dens drej, hvilket betyder at min hest kan skelne imellem om jeg drejer ved at åbne  hånden (og derved bedre om at åbne skulderen, f.eks. drej ind over midten) eller drejer ved at  flytte hånden ind mod mig selv (og derved beder om at lukke skulderen, som i bløde hjørner,  små rundinger, sidebevægelser osv.)

Kapsun:
Kapsun Kapsunen er primært kendt fra islænderverden men er senere blevet mere udbredt som redskab  til longering. Denne kan også sagtens rides i. Den fungerer meget ligesom sidepullen ved at  guide hestens hoved i ønskede ride retning. Til forskel til sidepuls sidder den helt ude på næsen  og vil derfor være det hovedtøj der trækker mindst ind ad med hestens bringe.

 

 

 

Bosal:
BosalDenne bidløse er mest kendt inden for western, og styre ved et tov under mulen på hesten. Den  er lavet af et stift materiale, som gør at presset er meget ufleksibelt men derved mere konkret  og ligger pres på et mindre areal end de andre bløde bidløse.

Min personlige erfaring med denne er, at man skal have en hest er kender til denne form for  styring eller at man giver sig tid til at lære hesten det. Det er fordi denne styrings form ikke er  så kendt for hesten og de to tøjler ender i samme knudepunk og signaler kan derfor ligge lidt  tæt op og ned af hinanden. Dette betyder ikke, at det ikke kan lade sig gøre at lære hesten det.  Hesten er meget følsom og med god træning, er bosalen lige så nem at ride i andre bidløse.


Bidløs krydstrense:
KrydstrenseDenne trense minder lidt om sidepullen, men har to snore som køre fra nakkestykket, bagom  kæben og digonalt ned og ud igennem sidepull ringene. Derfor har denne trense anvender  altså både nakkepres og pres hen over næseryggen.

Denne trense er den jeg råder mindst til folk, da presset bag kæben sjælden tolkes korrekt hos  hesten, da den ikke kender denne type pres noget andet sted fra. Desuden kan trensen til tider  have svært ved at slippe presset igen når snoren først er strammet. Derudover vil den ved f.eks. et højre drej trykke i venstre siden af nakken hvilket heller ikke er så genkendeligt og let forståeligt for hesten. Jeg står dog ved, at dette sagtens kan tillæres, hvis man bruger korrekt træning.

Jeg håber dette kan være en hjælp for nogen af jer, eller at i finder den fordelagtig at have i baghånden, hvis i en dag stå og mangler lidt viden om bidløse hovedtøjer.

Sarasigi

Advertisements

2 thoughts on “Hvad er forskellen på de forskellige bidløse?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s